„OPSTANAK“ je prvootvorena privatna veterinarska ambulanta u Beogradu.
Registrovana je 11.02.1992. godine.


Radiša Ružić, osnivač „Opstanak“, rođen je 1941. Godine (Sige, Žagubica, Srbija). Kao državni stipendista završio je Državnu realnu gimnaziju, Veterinarski fakultet i poslediplomske studije na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Kao specijalista za bolesti pasa i mačaka i medjunarodni kinološki sudija za autohtonu srpsku rasu-sarplaninac, doprinosi razvitku urbane veterine. Posle mnogih svojih uzora i sam postaje uzor mnogima. Stručnošću, etikom i nadasve, kolegijalnim respektovanjem, postaje model mnogim studentima veterine, njihov učitelj i mentor. S ponosom se seća svakog od njih, sada rasutih i uvažavanih po svetu.
U ponudi da se opredeli između institutske i pragmatične veterine, on odlučno ostaje za radnim ambulantnim stolom u svom „Opstanku“.

Kroz njegovu ordinaciju cirkuliše brojna klijentela, raznih narodnosti i jezika, ali jedinstvenih u ljubavi prema zivotinjama. Smenjuju se, između sebe razmenjuju brižnost i ohrabrenje i šire dobar glas. Samo prezime Ružić, kao i njegov „Opstanak“ postaje paradigma beogradske veterine. Tako je „Opstanak“ postao i odredište brojnih jugoslovenskih pisanih medija, od beogradske „Politike“, „Politike Ekspres“, „Borbe“, „Večernjih novosti“, lista „Student“ „TV Revije“, „Jugoslovenske revije“, „Revije JAT“, Batutovog časopisa „Zdravlje“, „Zov“, časopisa „Reporter“, do Ljubljanskog lista „Delo“ i prištinskog „Jedinstva“.
Isto se dešava i u elektronskim medijima: „Radio Beogradu“, „Radiju 202“, „Radio Studiu B“, „Radio televiziji Beograd“, „Televiziji Politika“, „Televiziji Studio B“, „Televiziji Braća Karić“, „Televiziji Pink“, lokalnoj televiziji  Požarevac.
Dr.Radiša Ružić je pisac stručnih knjiga: „Pas-uzgoj, nega, lečenje“ (Medicinska knjiga, Beograd, 1986.), čije novo i dopunjeno izdanje priprema izdavačka kuća „Plavi krug“, „Mačka-uzgoj, nega, lečenje“ (Medicinska knjiga, Beograd, 1988.), „Šarplaninac“ (Jugoslovenska knjiga, Beograd, 1988.), „Poruke ljubitelju psa“ (Medicinska knjiga, Beograd, 1988.). Tim vidom edukacije odužuje se svom pozivu i upotpunjuje svoju misiju veterinara.
Ružić se bavi i književnim radom. Objavio je knjige: „Drhti pas u Baba-Višnjinoj ulici“ (Interprint, Beograd, 1993.), „Poslednji sprat Beograda (Interprint, Beograd, 1995.), „Skrivena strana okuke“ (Interprint, Beograd, 1998.), „Posvećenik“ (Interprint, Beograd, 2002.), „Prokleti“ (Tragovi N&Bo, Beograd, 2004.), „N“ (Interprint, Beograd, 2007.), „Crna paleta“ (Interprint, Beograd, 2009.) i „Pokora“ (Interprint, Beograd, 2010.) koje uz stručne radove objavljivane u „Veterinarskom glasniku“ upotpunjuju njegov portret veterinara.
Posle 42 godine neprekidnog bavljenja praksom Radiša Ružić ustupa ambulantni radni sto svom i biološki i profesionalno, doslednom nasledniku Orestu Ružiću, koji preuzima vođenje „Opstanka“ i postaje njegov novi vlasnik. Tako veterina postaje tradicija porodice Ružić a ordinacija „Opstanak“sinonim za profesionalnost te vrste.
 Dr Radisa Ruzic u penziji je od 2005. godine, ali i dalje prisutan u veterinarskoj profesiji, kao stručni konsultant u veterinarskoj ambulanti  „Opstanak“ i  glavni  veterinar međunarodne kinoloske izlozbe u Beogradu.
Dr. Orest Ružić (sadašnji vlasnik „Opstanka“) rođen je 1976. godine. Završio je srednju veterinarsku školu i Fakultet veterinarske medicine u Beogradu i nakon dobijanja licence,  nastavio stručno usavršavanje na polju primene ultrazvučne dijagnostike u veterinarskoj medicini, čime je stekao sertifikat iz ove oblasti.
Uz urođenu ljubav prema životinjama i dobro savladanu propedevtiku (asistirajući ocu za sve vreme svog srednjoškolskog obrazovanja i studiranja) i znanje stečeno na studijama, Dr. Orest se brzo potvrđuje u temeljnoj i visokoj stručnosti i pred najeminentnijim stručnim institutima u zemlji i inostranstvu. Veoma savesno i entuzijastički nastavlja misiju „Opstanka“.
U skladu sa savremenim principima organizacije rada, izvodi odgovarajuću dogradnju i adaptaciju radnog prostora, oprema ordinaciju novom opremom i savremenom medicinskom aparaturom.
Uvodi savremene metode dijagnostike: laboratorijsku i ultrazvučnu dijagnostiku.

Porodična tradicija se nastavlja...

 

     
     
           
Ambulanta Opstanak @ 2011.